HABERLER

23.02.2016 - “Türkiye’yi, Dünyanın En Büyük On Ekonomisinden Biri Hâline Getirmekte Kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk yüzen LNG terminali olan Etki Yüzer LNG Depolama-Gazlaştırma Terminali ile Ege Gaz LNG Terminali’nin ilave kapasitesinin hizmete alımı vesilesiyle düzenlenen törene katıldı. İzmir Aliağa’da gerçekleşen törende; Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hizmete alınan tesislerin sahipleri ve yöneticileri ile davetliler hazır bulundu.

Açılışı yapılan yüzer LNG depolama ve gazlaştırma terminali ile LNG terminalinin ilave kapasitesinin hizmete alımının şehre ülkeye, millete ve yatırımları gerçekleştiren firmalara hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projelerin hayata geçirilmesinde katkısı bulunanlara teşekkür etti.

“TÜRKİYE, BÜYÜDÜKÇE ENERJİ TALEBİ ARTACAKTIR”

Enerji alanında hem tüketiminin artması, hem de geçiş güzergâhı özelliğinin güçlenmesi sebebiyle, Türkiye’nin sürekli yeni yatırımlara ve yeni projelere ihtiyaç duyduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye büyüdükçe, geliştikçe, üretimi, ihracatı, istihdamı arttıkça enerji talebi de artacaktır. Nitekim son 10 yılda, büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız, aşağı yukarı aynı oranda artmıştır. Geçtiğimiz 14 yıla baktığımızda, bu yılki ortalama enerji tüketimimizin, 2002 yılının iki katından daha fazla olduğunu görüyoruz. Talepteki bu artışı karşılamak için, bir yandan kendi kaynaklarımızı en azami şekilde değerlendirirken, diğer yandan da alternatif enerji kaynaklarını harekete geçiriyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN LNG YATIRIMLARINA ÖNCELİK VERMESİ GEREKİYOR”

Türkiye’nin en önemli enerji kaynağı olan doğal gazda dışa bağımlı olduğunu,  elektrik üretiminin yaklaşık yarısını ve şehirlerdeki ısınma ihtiyacının önemli bir kısmını bu kaynak ile sağlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,    doğal gaz tedarikinde kaynak çeşitliliğine gidilmesinin şart olduğunu, yakın zamanda yaşanan kimi olayların da bunu teyit ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğal gazın sıvılaştırılarak hacmi küçültülmüş ve depolaması kolaylaştırılmış hâli olan LNG’nin önemli bir imkân olduğuna değinerek LNG ithalatında dünyada 8. sırada bulunan Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda doğal gaz ticaretindeki dengeyi daha sağlıklı şekilde kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermesi gerektiğini belirtti.

Açılışı yapılan Etki Limanı Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminalinin, tek başına Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının neredeyse onda birine karşılık gelen bir arz imkânı sağladığına, millî iletim şebekesine günde 20 milyon metreküpe kadar gazlaştırılmış LNG gönderme kapasitesi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin; hem doğal gazla elektrik üreten santraller, hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda, sigorta niteliği taşıyacağını dile getirdi.

“DOĞAL GAZDA ARZ ÇEŞİTLİLİĞİNİ SAĞLAMALIYIZ”

“Türkiye olarak, tüm enerji kaynakları gibi, doğal gazda da ne kadar arz çeşitliliği sağlayabilirsek, kendimizi o kadar güvende hissedeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün, dünyanın en büyük kuruluşlarına bakıldığında finans, enerji ve bilişim şirketlerinin öne çıktığının görüldüğünü kaydetti ve şunları ekledi: “Bu tablonun bize verdiği mesaj çok açıktır. Eğer, dünyanın ilk on ekonomisinden biri hâline gelmek, hedeflerimizi gerçekleştirecek güce ve imkânlara kavuşmak istiyorsak, bu sektörlerde söz sahibi olmalıyız. Esasen, üretime dayalı sektörlerle birlikte değerlendirdiğimizde, bunların hepsi de birbirini besleyen, birbirini destekleyen alanlardır. Enerjiden kazandığınızla finans sektörünüzü, oradan elde ettiğiniz güçle üretim sektörlerini, bu şekilde ortaya çıkan sinerjiyle istihdamı ve refahı beslemeniz mümkün hâle geliyor. Bizim petrolümüz, doğal gazımız olmayabilir. Ama bizim çok daha önemli bir avantajımız var. Biz, Türkiye’yi dünyanın en büyük on ekonomisinden biri hâline getirmekte kararlıyız, buna inanıyoruz. Bizimle benzer şartlara sahip pek çok ülke gibi ki bana göre ekonominin bir numarasıdır, her şeyidir, o da genç insan gücümüzdür. Ekonomide diğerleri insanın türevidir, emek insanın türevidir, insan varsa emek var. Sermaye insanın türevidir. İnsan varsa sermaye var. Eğer insan yoksa bunların hiçbiri yok. Alın terimizi, azmimizi, bilgimizi, hepsinden önemlisi birliğimizi, beraberliğimizi ortaya koyarak, bu hedefe ulaşabiliriz.”

“HER TÜRLÜ YOL DENENDİĞİ HÂLDE, KALKINMA GÜNDEMİMİZDEN KOPMADIK”

Türkiye’nin geçen 14 yılının, bu bakımdan tarihinin en çarpıcı başarı hikâyesi olduğunu ifade eden ve bu başarının temelinde istikrar ve güvenin olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dikkat ederseniz son yıllarda artan saldırılar, hep bu istikrar ve güven iklimini zedelemeye yöneliktir. Türkiye’nin enerjisini ve dikkatini, kalkınmadan, gelişmeden, yatırımdan uzaklaştırıp kısır gündemlere, güvenlik kaygılarına, belirsizliğe mahkûm etmek isteyenlerin oyunlarına hiçbir zaman gelmedik, gelmeyeceğiz ve bu oyunları da deşifre ettik. Son 3,5 yıldır kesintisiz bir şekilde sosyal çalkantıdan teröre, ekonomik krizden bölgesel çatışmalara kadar her türlü yol denendiği hâlde, biz kalkınma gündemimizden asla kopmadık” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Salı günü, Türkiye’nin en iftihar verici projelerinden biri olarak gördüğü Avrasya Tüneli’nin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihi boyunca İstanbul Boğazı’nda iki geçiş olduğunu, geçen 14 yıla; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüneli olmak üzere 3 geçiş sığdırdıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar dertli olursanız yapabileceğiniz işlerdir, âşık olursanız yapabileceğiniz işlerdir. Yani Türkiye yapar mı yapar, bu millet yapar mı yapar. Ve bunları da yaptık. İş bilenin, kılıç kuşananındır. Öyle paranız olduğu zaman yaparsınız. Paranız olmadığı zaman ne olacak? Yine yaparsınız. Neyle? Dedim ya, güven. İşte verdiğimiz o güvenle bakın biz bu üç yatırımda da para vermedik. Para vermediğimiz gibi, buradan sürekli olarak gelirimizi de alıyoruz ve alacağız. Mesele bu, iş bilenin, kılıç kuşananın” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolunun en önemli ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü’nü geçtiğimiz Haziran ayı sonunda hizmete açtıklarını, otoyol tamamlandıktan sonra 3 saatte kara yoluyla İstanbul’dan İzmir’e gelineceğini ifade ederek, “Zamanla yarışmak budur, Vakit nakittir diyorsunuz ya işte budur. Eğer bu olmazsa hiçbir şeyin anlamı yok” dedi.

EL-BAB OPERASYONU

“Hamdolsun bugünleri gördük, daha güzel günler de olacak, hiç endişe etmeyin” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör belasını toprağa gömeceklerinin altını çizdi ve şunları söyledi: “Bakınız şu anda El-Bab’da birileri kurusıkı atıyor, ‘dünyayı biz mi kurtaracağız’ diyor. Dünyayı kurtarma derdi değil. Kilis’e bomba düştüğü zaman, ‘neredesin hükûmet, neredesin ey devlet’ diyorsun; Kilis’e bomba atanların üzerine gittiğimiz zaman, bu sefer de ‘dünyayı biz mi kurtaracağız’ diyor. Bunlar ne saf insanlar... Tabii gideceğiz, boşuna mı biz terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir açıklamayı ta başından beri yaptık? Ama sabır, sabır, sabır; anlamadılar. O zaman dedik biz terörün üzerine sadece ülkemizde değil, orada da gideceğiz. İşte şimdi El-Bab hamdolsun neredeyse hallolmak üzere ve Silahlı Kuvvetlerimiz Özgür Suriye Ordusuyla beraber orayı da hallediyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki Pazartesi günü Kastamonu-Çankırı arasında yer alan toplam 13 km’lik Ilgaz Tüneli’nin açılışının yapılacağını hatırlatarak, “Dağları deldik, Ferhat olursan Şirin’e gidersin. Biz Ferhat olduk Ferhat, millet de Şirin, dolayısıyla Şirin’e ulaşıyoruz dağları dele dele” dedi ve  Türkiye’yi 2023’e taşıyacak olan şeyin, bu yatırımlarla, projelerin olduğunu vurguladı.

“MİLLETİM; ZOR GÜNLERİNDE YANINDA OLANI DA, ORTADAN KAYBOLANI DA GAYET İYİ GÖRÜYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken, bölgemizdeki insani krizlerin çözümü için inisiyatif alırken, kalkınma gündemimizi de sıkı sıkıya takip edeceğiz; işte bu sebeple bugün İzmir’deyim. Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlere, ayağına çelme takmak isteyenlere, ülkemizi yoldan çıkarmak isteyenlere inat yatırımlarını devam ettiren tüm iş adamlarımıza şahsım, devletim ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sizler bu ülkeye ve bu millete güvendiniz, elinizi taşın altına koydunuz. Bu ülke de size gösterdiğiniz güvenin karşılığını ziyadesiyle verecektir. Milletim zor günlerinde yanında olanı da, ortadan kaybolanı da gayet iyi görüyor, notunu da ona göre veriyor. Emin olun, 15 Temmuz’da bu ülkenin istiklaline ve istikbaline canı pahasına sahip çıkan Türk milleti, yine istikbalinin inşası için gayret gösteren, risk alan herkese de aynı şekilde sahip çıkacaktır.”

Hizmete alınan tesislerin hayırlı olması temennisini yineleyerek sözlerini tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, törende hazır bulunan bakanlar ve firma sahipleriyle birlikte tesislerin açılış kurdelesini kesti.

 

 
Tüm haber girdileri