HABERLER

3.03.2017 - Türkiye'nin İlk yüzen terminali hizmete girdi

 

Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali(FSRU) ve Egegaz'ın LNG terminali ilave kapasite yatırımları, Aliağa ilçesinde Etki Liman İşletmelerine ait yüzer terminal iskele sahasında hizmete girdi.

Açılış töreni Kuran'ı Kerim tilavetiyle başladı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin enerji ithalatını çeşitlendirmesi gerektiğine vurgu yaparak bu yüzer LNG terminalinin önemini anlattı.

 

'YAKIN ZAMANDAKİ HADİSELER TEYİT ETTİ'

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, doğalgazın, bugün Türkiye'nin en önemli enerji kaynağı durumunda bulunduğuna dikkati çekerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Elektrik üretimimizin neredeyse yarısını ve özellikle şehirlerimizdeki ısınma ihtiyacımızın önemli bir bölümünü doğalgazdan karşılıyoruz. Çevre kirliliğine yol açmaması ve ekonomik olmasıyla öne çıkan doğalgazda maalesef dışa bağımlıyız. Yakın zamanda yaşadığımız kimi hadiselerin de teyit ettiği gibi doğalgaz tedarikimizde kaynak çeşitliliğine gitmemiz şarttır.

Doğalgazın sıvılaştırılarak hacmi küçültülmüş ve dolayısıyla depolaması kolaylaştırılmış hali olan LNG, bu bakımdan önemli bir imkandır. Türkiye, LNG ithalatında dünyada 8. sırada bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda doğalgaz ticaretimizdeki dengeyi daha sağlıklı şekilde kurmak için LNG yatırımlarına öncelik vermemiz gerekiyor."

 

'NEREDE SIKINTI VARSA ORAYA GİDEBİLECEK'

 

Bugün açılışı yapılan Etki Limanı yüzer LNG depolama ve gazlaştırma terminalinin, tek başına ülkenin doğalgaz ihtiyacının neredeyse onda birine karşılık gelen bir arz imkanı sağladığını bildiren Erdoğan, "Milli iletim şebekemize günde 20 milyon metreküpe kadar gazlaştırılmış LNG gönderme kapasitesi olan bu tesis, hem doğalgazla elektrik üreten santraller hem de ısınma amaçlı tüketim konusunda adeta sigortamız olacaktır. Sadece Aliağa'da değil yeri gelecek belki Akdeniz'e gidecek. Nerede bir sıkıntı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek." ifadelerini kullandı.

 
Tüm haber girdileri